« Kungsfärg

Utbudet av golv som finns att välja på idag är enormt. Det finns även en hel del som du behöver tänka på innan du sätter igång. Inte nog med att ditt golv gärna får se bra ut, så ska det ju även vara praktiskt och hållbart. Med rätt verktyg och kunskaper är det lätt att själv lägga golv. Dock kan det finnas vissa typer av golv, där det är ett måste att ta in en golvläggare.

Välj rätt golv

När du ska välja golv, välj då ett som är behagligt att gå på samt att det även passar in i rummet med resten av inredningen. Kolla också så att det går lägga golv på det underlag som finns där. Det brukar fungera med de flesta underlag, så länge det är torrt och friskt.

Rummen i huset har alla olika användningsområden och utsätts för olika mycket slitage. I en hall så ska golvet klara av grus, väta, snö, smuts och annat. I köket kan det spillas en del. Båda dessa rum behöver därmed ett golv som är slitstarkt. Det finns parkettgolv och laminatgolv finns i moderna, slitstarka och vackra varianter, men det kan även fungera bra att lägga klinker i dessa rum.

Parkettgolv eller laminatgolv?

Om du står mellan att välja parkettgolv och laminatgolv så är det som så att parkettgolv består helt av trä och har ett ytskikt av ädelträ, till exempel lönn, ek eller bok, medan laminat består av flera olika lager som har smälts samman i en lamineringsprocess.

Ett parkettgolv ger vackra kvistar, ådringar och naturliga färgskiftningar. Det är äkta trä och krävs underhåll för att det sa åldras på bra sätt. Laminat är slitstarkt och har hög tolerans mot repor, vätska, solljus och värme.

Trägolv kan du slipa om, det går inte att göra med laminatgolv.

Förberedelser inför golvläggning

Parkett så väl som laminat innehåller trä, eller är trä, alltså ett levande material. Det gör att golvet är rörligt, vilket innebär att det drar ihop sig och utvidgar sig beroende på temperatur och fukthalt. Du bör därmed förvara dem inomhus i samma temperatur som där de ska läggas.

När du lägger golvet, se till att det finns en rörelsemån mot väggen, så att golvet har plats att expandera utan att det trycks mot väggen. Lister kan användas för att dölja glipan.

Underlaget har stor betydelse då du ska lägga dit golv. Om det är ojämnt eller sviktar, förstärk då med golvgips. Om det riskerar att uppstå fukt i underlaget, måste du spärra mot fukt med till exempel åldersbeständig plast.

Lägga golvet

När du har förberett underlaget samt städat, lägg på ett stegdämpande material, som till exempel underlagsfoam eller lumppapp. Försök så gott det går att lägga golvet i ljusets riktning. Då syns inte skarvarna lika tydligt.

Valet av golv är det som avgör hur lätt det är att lägga. Det kan vara med komplicerat med ett parkettgolv och är du osäker så ska du kanske ska ta hjälp av en erfaren golvläggare.

Om det golv du väljer har en klickfunktion så kan du lägga det själv med hjälp av några få specialverktyg:

  • Slagkloss
  • Slagjärn
  • Distansklossar

Andra verktyg som du behöver:

  • Såg
  • Hammare
  • Tumstock
  • Penna
  • Vinkelhake

 

Ha gott om tid då du ska lägga ditt golv. Ta gärna hjälp av vännerna eller släkten så blir det roligare.

Se till så att du alltid väljer ett golv av hög kvalitet, annars kan det vara en dålig passform. Då får du ägna mycket tid åt att bokstavligen hamra in delarna i varandra.

 

22 Nov 2020